A puffadás, fejfájás, viszketés, orrdugulás, szapora szívverés, fáradtság – ha ezek rendszeresen előfordulnak nálad, de a klasszikus allergiatesztek nem mutatnak semmit, lehet, hogy a hisztaminintolerancia áll a háttérben.
A hisztaminintolerancia egyre gyakoribb, mégis alul-diagnosztizált probléma. Az ezzel kapcsolatos tünetek gyakran szerteágazóak, emiatt évekbe is telhet, mire valaki eljut a felismerésig. Ebben a cikkben segítek tisztán látni, mi is az a hisztamin, hogyan okoz panaszokat, és mit tehetsz, ha érintett vagy.
Mi az a hisztamin?
A hisztamin egy biológiailag aktív vegyület, egy biogén amin, amely a szervezetben termelődik, de ételekből is bekerülhet. Fontos szerepe van az immunválaszokban, a gyulladásos folyamatokban, az idegrendszer és az emésztőrendszer működésében is.
Normális esetben a szervezetben jelenlévő DAO (diamin-oxidáz) enzim lebontja a hisztamint. Ha ez nem működik megfelelően, akkor a hisztamin felgyűlik a szervezetben, és kellemetlen tüneteket okozhat.
A hisztamin fő szerepei:
• Allergiás reakciók közvetítése: amikor valamilyen allergén (pl. pollen, poratka) kerül a szervezetbe, az immunrendszer válaszként hisztamint szabadít fel.
Ez okozza az allergiás tüneteket: viszketés, tüsszögés, orrfolyás, bőrpír stb.
• Gyulladáskeltés: a hisztamin segíti a fehérvérsejtek odaáramlását a fertőzés vagy sérülés helyére, ezzel támogatva a gyógyulást – bár túlzott mennyiségben ez gyulladást, duzzanatot okozhat.
• Gyomorsavtermelés szabályozása: a gyomorban a hisztamin serkenti a gyomorsav termelődését, ami szükséges az emésztéshez.
• Idegrendszeri ingerületátvitel: az agyban neurotranszmitterként is működik, befolyásolja például az éberséget és a viselkedést.
A szervezet a hisztamin lebontását két fő enzim segítségével végzi:
DAO (Deamino-oxidáz) – a legfontosabb a hisztamin intolerancia szempontjából
Leginkább a bélfal sejtjeiben fordul elő, de kisebb mennyiségben a vesében, a placentában és a thymusban is. Ez az enzim felelős a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért.
A DAO lebontja a bélbe kerülő hisztamint, mielőtt az felszívódna a véráramba.
Ha ez az enzim megfelelően működik, a táplálékkal bevitt hisztamin nem okoz gondot – csendben lebomlik.
Akkor van probléma, ha a DAO enzim aktivitása csökken (pl. genetikai okból, bélgyulladás miatt, gyógyszerek hatására), akkor a hisztamin nem bomlik le, hanem felszívódik a vérbe, és ott túlérzékenységi tüneteket vált ki.
HNMT (Hisztamin-N-metiltranszferáz)
Ez az enzim főként a központi idegrendszerben található, a májban, vesékben és más szövetekben működik.
Feladata a szervezetben termelődő hisztamin lebontása, különösen az agyban és a belső szervekben.
Fontos megjegyezni, hogy az ételekből származó hisztamint nem ez bontja le, hanem a DAO. Ezért a hisztamin-intolerancia fő szempontjából a DAO sokkal meghatározóbb.
Ha a hisztamin nem megfelelően bomlik le, akkor a hisztamin felszívódik a véráramba, és különböző szervrendszerekben vált ki tüneteket, attól függően, hol kötődik receptoraihoz.
Ezért a hisztamin intolerancia rendkívül sokféle tünetet okozhat, és nehéz diagnosztizálni.
ÖSSZEFOGLALVA: A hisztaminintolerancia nem veleszületett allergia, hanem egy szerzett vagy genetikai eredetű enzimhiány, vagy -működési zavar, ami miatt a szervezet nem képes lebontani a hisztamint, így túlérzékenységi tünetek alakulnak ki.
Mi okozhat hisztaminintoleranciát?
DAO enzim csökkent működése (genetikai vagy szerzett)
Bélflóra egyensúlyzavar
Gyulladásos bélbetegségek (pl. IBS, Crohn, colitis ulcerosa, SIBO, stb)
Hormonális egyensúlytalanság (pl. magas ösztrogénszint)
Bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, NSAID-ok, stb)
Stressz
A hisztaminintolerancia leggyakoribb tünetei:
puffadás, hasi görcs
fejfájás, migrén
orrdugulás, vizes orrfolyás allergia nélkül
tüsszögés étkezés után
bőrpír, viszketés, csalánkiütés
menstruáció előtti tünetek fokozódása
szapora szívverés, alvászavar
szorongás, hangulatingadozás, álmatlanság
fáradtság, kimerültség
Ezek a tünetek gyakran hullámzanak, és külön-külön is jelentkezhetnek, ami megnehezíti a felismerést.
FONTOS TUDNI, HOGY NINCS EGYETLEN 100%-BAN MEGBÍZHATÓ TESZT A HISZTAMININTOLERANCIÁRA, ÍGY A DIAGNÓZIS GYAKRAN HOSSZABB, KIZÁRÁSOS ALAPON TÖRTÉNIK.
(DAO enzim szintjének mérése vérből: létezik laborvizsgálat, amely megmutatja a DAO enzim aktivitását a vérben. Ha a DAO szint nagyon alacsony (pl. <10 U/mL), az megerősíti a gyanút.
DE FONTOS: a vér DAO szintje nem mindig tükrözi pontosan a bélrendszer DAO működését – tehát önmagában nem elég a diagnózishoz.)
Mit tehetsz, ha hisztaminintoleranciára gyanakszol?
Vezess tünet- és étkezési naplót legalább 2 hétig.
Figyeld meg, hogy melyik ételek, italok után jelentkeznek a panaszaid.
Keress fel szakembert – funkcionális táplálkozási tanácsadót vagy orvost.
Kezdj el egy gyulladáscsökkentő, eliminációs diétát, ahol ideiglenesen kiiktatod a hisztaminban gazdag ételeket.
Támogasd a bélrendszered regenerálását pre- és probiotikumokkal, gyulladáscsökkentő, tápláló ételekkel (csak tanácsadó vagy orvos segítségével).
Tipp: Érdemes kizárni más betegségeket, úgy mint: allergia, laktózintolerancia, gluténérzékenység, IBS, Mastocytosis,
Az első és a legjobb eszköz a tünetek csökkentésére: hisztaminszegény diéta!
3 fő szabály:
- kerüld a magas hisztamintartalmú ételeket
- kerüld a hisztamin-felszabadító ételeket
- fogyassz frissen készített ételeket (kerüld a melegítést, mikrózást).
Magas hisztamintartalmú ételek, italok
A hisztamin főképp az erjesztett, érlelt, fermentált, vagy sokáig tárolt ételekben halmozódik fel:
érlelt sajtok, füstölt áruk
paradicsom, padlizsán, spenót
avokádó
bor (főleg vörös), pezsgő, sör
energiaitalok
ecetes dolgok, savanyúságok, fermentált élelmiszerek
csokoládé, kakaó
élesztővel készült ételek
kávé, fekete tea
tonhal, szardínia, halkonzerv
tenger gyümölcsei
Hisztamin-felszabadító ételek
Ezek az ételek nem tartalmaznak sok hisztamint, de serkentik annak felszabadulását:
eper, ananász, banán, citrusfélék
erős, csípős fűszerek
diófélék (pl. földimogyoró)
mesterséges adalékanyagok (pl. nátrium-glutamát), színezékek, tartósítószerek.
DE FONTOS, HOGY EZ SOSEM CSAK ÉTRENDI KÉRDÉS!
A hisztaminintolerancia az egyensúlytalanság jele a szervezetedben. A stressz, a hormonrendszer, az alvásminőség, a bélflóra állapota – mind hatással vannak arra, hogy hogyan reagál a tested.
A Coach4Way holisztikus mentor programjai segítenek abban, hogy ne csak tünetet kezelj, hanem valóban megértsd, mi történik a testedben – és lépésről lépésre haladj egy fenntartható, élhető egyensúly felé.