Mi is az a hisztaminintolerancia?

A puffadás, fejfájás, viszketés, orrdugulás, szapora szívverés, fáradtság – ha ezek rendszeresen előfordulnak nálad, de a klasszikus allergiatesztek nem mutatnak semmit, lehet, hogy a hisztaminintolerancia áll a háttérben.

 

A hisztaminintolerancia egyre gyakoribb, mégis alul-diagnosztizált probléma. Az ezzel kapcsolatos tünetek gyakran szerteágazóak, emiatt évekbe is telhet, mire valaki eljut a felismerésig. Ebben a cikkben segítek tisztán látni, mi is az a hisztamin, hogyan okoz panaszokat, és mit tehetsz, ha érintett vagy.

Mi az a hisztamin?

 

A hisztamin egy biológiailag aktív vegyület, egy biogén amin, amely a szervezetben termelődik, de ételekből is bekerülhet. Fontos szerepe van az immunválaszokban, a gyulladásos folyamatokban, az idegrendszer és az emésztőrendszer működésében is.

Normális esetben a szervezetben jelenlévő DAO (diamin-oxidáz) enzim lebontja a hisztamint. Ha ez nem működik megfelelően, akkor a hisztamin felgyűlik a szervezetben, és kellemetlen tüneteket okozhat.

 

A hisztamin fő szerepei:

• Allergiás reakciók közvetítése: amikor valamilyen allergén (pl. pollen, poratka) kerül a szervezetbe, az immunrendszer válaszként hisztamint szabadít fel.

Ez okozza az allergiás tüneteket: viszketés, tüsszögés, orrfolyás, bőrpír stb.

• Gyulladáskeltés: a hisztamin segíti a fehérvérsejtek odaáramlását a fertőzés vagy sérülés helyére, ezzel támogatva a gyógyulást – bár túlzott mennyiségben ez gyulladást, duzzanatot okozhat.

• Gyomorsavtermelés szabályozása: a gyomorban a hisztamin serkenti a gyomorsav termelődését, ami szükséges az emésztéshez.

• Idegrendszeri ingerületátvitel: az agyban neurotranszmitterként is működik, befolyásolja például az éberséget és a viselkedést.

 

A szervezet a hisztamin lebontását két fő enzim segítségével végzi:

 

DAO (Deamino-oxidáz) – a legfontosabb a hisztamin intolerancia szempontjából

Leginkább a bélfal sejtjeiben fordul elő, de kisebb mennyiségben a vesében, a placentában és a thymusban is. Ez az enzim felelős a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért.

A DAO lebontja a bélbe kerülő hisztamint, mielőtt az felszívódna a véráramba.

Ha ez az enzim megfelelően működik, a táplálékkal bevitt hisztamin nem okoz gondot – csendben lebomlik.

Akkor van probléma, ha a DAO enzim aktivitása csökken (pl. genetikai okból, bélgyulladás miatt, gyógyszerek hatására), akkor a hisztamin nem bomlik le, hanem felszívódik a vérbe, és ott túlérzékenységi tüneteket vált ki.

 

HNMT (Hisztamin-N-metiltranszferáz)

Ez az enzim főként a központi idegrendszerben található, a májban, vesékben és más szövetekben működik.

Feladata a szervezetben termelődő hisztamin lebontása, különösen az agyban és a belső szervekben.

Fontos megjegyezni, hogy az ételekből származó hisztamint nem ez bontja le, hanem a DAO. Ezért a hisztamin-intolerancia fő szempontjából a DAO sokkal meghatározóbb.

 

Ha a hisztamin nem megfelelően bomlik le, akkor a hisztamin felszívódik a véráramba, és különböző szervrendszerekben vált ki tüneteket, attól függően, hol kötődik receptoraihoz.

Ezért a hisztamin intolerancia rendkívül sokféle tünetet okozhat, és nehéz diagnosztizálni.

 

ÖSSZEFOGLALVA: A hisztaminintolerancia nem veleszületett allergia, hanem egy szerzett vagy genetikai eredetű enzimhiány, vagy -működési zavar, ami miatt a szervezet nem képes lebontani a hisztamint, így túlérzékenységi tünetek alakulnak ki.

 

Mi okozhat hisztaminintoleranciát?

 

  • DAO enzim csökkent működése (genetikai vagy szerzett)

  • Bélflóra egyensúlyzavar

  • Gyulladásos bélbetegségek (pl. IBS, Crohn, colitis ulcerosa, SIBO, stb)

  • Hormonális egyensúlytalanság (pl. magas ösztrogénszint)

  • Bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, NSAID-ok, stb)

  • Stressz

 

A hisztaminintolerancia leggyakoribb tünetei:

  • puffadás, hasi görcs

  • fejfájás, migrén

  • orrdugulás, vizes orrfolyás allergia nélkül

  • tüsszögés étkezés után

  • bőrpír, viszketés, csalánkiütés

  • menstruáció előtti tünetek fokozódása

  • szapora szívverés, alvászavar

  • szorongás, hangulatingadozás, álmatlanság

  • fáradtság, kimerültség

 

Ezek a tünetek gyakran hullámzanak, és külön-külön is jelentkezhetnek, ami megnehezíti a felismerést.

 

FONTOS TUDNI, HOGY NINCS EGYETLEN 100%-BAN MEGBÍZHATÓ TESZT A HISZTAMININTOLERANCIÁRA, ÍGY A DIAGNÓZIS GYAKRAN HOSSZABB, KIZÁRÁSOS ALAPON TÖRTÉNIK.

 

(DAO enzim szintjének mérése vérből: létezik laborvizsgálat, amely megmutatja a DAO enzim aktivitását a vérben. Ha a DAO szint nagyon alacsony (pl. <10 U/mL), az megerősíti a gyanút.

DE FONTOS: a vér DAO szintje nem mindig tükrözi pontosan a bélrendszer DAO működését – tehát önmagában nem elég a diagnózishoz.)

 

Mit tehetsz, ha hisztaminintoleranciára gyanakszol?

  • Vezess tünet- és étkezési naplót legalább 2 hétig.

  • Figyeld meg, hogy melyik ételek, italok után jelentkeznek a panaszaid.

  • Keress fel szakembert – funkcionális táplálkozási tanácsadót vagy orvost.

  • Kezdj el egy gyulladáscsökkentő, eliminációs diétát, ahol ideiglenesen kiiktatod a hisztaminban gazdag ételeket.

  • Támogasd a bélrendszered regenerálását pre- és probiotikumokkal, gyulladáscsökkentő, tápláló ételekkel (csak tanácsadó vagy orvos segítségével).

Tipp: Érdemes kizárni más betegségeket, úgy mint: allergia, laktózintolerancia, gluténérzékenység, IBS, Mastocytosis,

 

 

Az első és a legjobb eszköz a tünetek csökkentésére: hisztaminszegény diéta!

 

3 fő szabály:

-          kerüld a magas hisztamintartalmú ételeket

-          kerüld a hisztamin-felszabadító ételeket

-          fogyassz frissen készített ételeket (kerüld a melegítést, mikrózást).

 

Magas hisztamintartalmú ételek, italok

A hisztamin főképp az erjesztett, érlelt, fermentált, vagy sokáig tárolt ételekben halmozódik fel:

  • érlelt sajtok, füstölt áruk

  • paradicsom, padlizsán, spenót

  • avokádó

  • bor (főleg vörös), pezsgő, sör

  • energiaitalok

  • ecetes dolgok, savanyúságok, fermentált élelmiszerek

  • csokoládé, kakaó

  • élesztővel készült ételek

  • kávé, fekete tea

  • tonhal, szardínia, halkonzerv

  • tenger gyümölcsei

 

Hisztamin-felszabadító ételek

Ezek az ételek nem tartalmaznak sok hisztamint, de serkentik annak felszabadulását:

  • eper, ananász, banán, citrusfélék

  • erős, csípős fűszerek

  • diófélék (pl. földimogyoró)

  • mesterséges adalékanyagok (pl. nátrium-glutamát), színezékek, tartósítószerek.

 

 

 

DE FONTOS, HOGY EZ SOSEM CSAK ÉTRENDI KÉRDÉS!

A hisztaminintolerancia az egyensúlytalanság jele a szervezetedben. A stressz, a hormonrendszer, az alvásminőség, a bélflóra állapota – mind hatással vannak arra, hogy hogyan reagál a tested.

  

A Coach4Way holisztikus mentor programjai segítenek abban, hogy ne csak tünetet kezelj, hanem valóban megértsd, mi történik a testedben – és lépésről lépésre haladj egy fenntartható, élhető egyensúly felé.